miercuri, 30 octombrie 2013

Cum o da Dumnezeu!

În ultimele două săptămâni am avut parte de ştiri deloc îmbucurătoare pentru spaţiul în care trăim. Voi începe prin a aminti faptul că ministrul Şova nu mai este singurul reprezentat al Guvernului în clubul celor ce nu sunt fani ai autostrăzii Iaşi-Târgu Mureş, pentru că i s-a alăturat întregul Cabinet Ponta. Măcar de-ar fi fost fanii autostrăzii mai puţin costisitoare Iaşi-Bacău-Braşov, dar nu! Aşadar, vom avea autostrăzi când şi cum o da Dumnezeu, pentru că Moldova nu va avea finanţare în urmatorul exerciţiu bugetar nici pentru un kilometru de autostradă.


În timp ce pe un anumit post de televiziune o cucoană ne explica doct cum să ne amenajăm spaţiul într-o manieră Feng Shui, pentru a ne echilibra energetic locuinţa, pe un alt post de televiziune, moldovenii rup gura târgului, stând la o coadă de peste 7 kilometri, pentru a atinge moaştele Sfintei Parascheva. La finalul transmisiei directe de la Iaşi, invitaţii, politicieni şi ziarişti, sunt puşi de o duduie să identifice cauzele dimensiunii pelerinajului la racla sfintei. Parcă jenaţi de faptul că sunt contemporani cu pelerinii de la Iaşi, fiecare bâigui ceva despre sărăcie şi lipsa de educaţie a populaţiei. În nici un caz nu îi educi pe oameni, dacă pelerinajul nu ar mai avea loc şi cu atât mai puţin nu i-ai lecui de sărăcie. Nimic despre credinţă!? La coada cea de 7 km stăteau oameni, care aşteaptau liniştiţi, fără să se grăbească, se rugau şi îşi exprimau credinţa aşa cum ştiau ei. Oameni, majoritatea în vârstă, înţelepţi în felul lor, unii nedormiţi de zile, care au stat în picioare ore bune şi care au mâncat puţin şi din traistă. “Cum o da Dumnezeu!”, încheie răspunsul la o întrebare adresată de o reporteriţă, o doamnă în vărstă, ce a venit să se roage pentru sănătatea ei şi a copiilor plecaţi la muncă în Spania, ţara pelerinajului de la Santiago de Compostela. Nu înţeleg, de ce a fi pelerin în acest oraş, e cool, iar a fi pelerin în Iaşi te clasează între cei needucaţi?

În timpul sărbătorii Sfintei Parascheva, undeva la 60 de kilometri, la Pungeşti, în Vaslui, se consuma o primă zi a tragediei, încă de importanţă locală, atunci. Câteva sute de oameni, ceea ce înseamnă mult, dacă ne raportăm la cei 3000 de locuitori ai comunei, formată din şapte sate, au ieşit să-şi apere localitatea de explorarea şi exploatarea gazelor de şist. Aceştia nu vor nici locuri de muncă, precum cei din Roşia Montană, nu pentru că ar fi leneşi, ci pentru că acest tip de exploatare nu le generează. Nu au fost nici “alintaţi” hipsteri sau ecologişti. De fapt, nu li s-a pus nici o etichetă specifică, alta decât ţăranii din Pungeşti. De ce au protestat? Pentru că ştiu ei ceva! Comuna lor nu va mai fi la fel după începerea exploatării. Impactul fracturării hidraulice asupra mediului nu e deloc neglijabil. Există un mare risc al poluării apelor freatice, iar în SUA, acolo unde au demarat primele exploatări ale gazelor de şist cu ajutorul acestei tehnologii, au avut loc cutremure, unele modeste, dar altele cu magnitudini de peste 5. Problema e că Pungeştii sunt aşezaţi într-o zona instabilă seismic şi cu risc mare de alunecări de teren. Cu alte cuvinte, există riscul ca intravilanul şi terenurile agricole să o ia la vale sau… cum o da Dumnezeu!

Atât preşedintele, cât şi premierul, susţinători pe faţă ai proiectului, încearcă să aducă cât mai mulţi adepţi în tabăra gazelor de şist, fiecare cu mijloacele specifice şi cum îi dictează înţelegerea şi experienţa. Victor Ponta aduce (semi)doct în discuţie “independenţa energetică”. Această sintagmă nu mai are acoperire conceptuală reală în societatea contemporană. Independenţa energetică, într-o lume globalizată, devine o gogoriţă de păcălit oamenii captivi într-o paradigmă economică demult apusă. Mai experimentatul Traian Băsescu aduce Rusia şi teoria conspiraţiei în ecuaţia gazelor de şist. “Toţi ne-am aşezat pe Chevron... Sunt zece companii care au licenţă pentru gaze de şist. Nu ştiu de ce toată lumea este focusată pe compania americană. Cum nu avem nici un protest pentru Lukoil, ce are concesiune în Marea Neagră pentru gaze şi ţiţei? Nimic ce-i rusesc nu este atins…”, a spus vineri preşedintele la B1 TV. Iar sâmbătă, la emisiunea „Fabrica” de pe Realitatea TV, un ziarist, deloc informat, pe nume Ivanciuc, preluând ideea, nu a ezitat să pluseze. A afirmat că dacă în locul companiei Chevron, ar fi fost Gazprom-ul, altfel ar fi stat lucrurile, motivând aberant că în zonă ar exista o toleranţă mare la tot ce înseamnă Rusia, fiind mulţi practicieni ortodocşi de rit vechi (1404 la nivelul întregului judeţ Vaslui, în 2002). Sper doar că a încurcat moldovenii!

Nu e deloc etic să-ţi construieşti “prosperitatea” pe spinarea unor bieţi locuitori. Aici nu e vorba nici de Chevron, nici de Gazprom şi nici de sofisticatele ecuaţii geostrategice. Exploatarea asta nu trebuie să înceapă! Fracturarea hidraulică nu e o tehnologie care să fie utilizată în spaţii populate! Americanii şi ruşii n-au decât să-şi deranjeze geologia superficială sau pe cea profundă, atât cât le pofteşte inima, că au spaţii nelocuite, cât să încapă un continent.

2 comentarii:

  1. Romania e prea saraca pentru a-si permite sa refuze asemenea investitii.
    Ce sa facem? Sa ne uitam la natura, dar sa ramanem vesnic cu buzunarele goale?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. De astfel de investitii m-as lipsi oricand! Oamenii aia nu vor mai putea locui acolo. Nu vor mai avea apa potabila, nu vor mai putea practica agricultura, li se va duce pamantul la vale, vor trebui sa aiba in batatura alarma de gaz (ca-n State), vor trebui sa se obisnuiasca cu micile cutremure, iar un cutremur major cu epicentrul Vrancea si cu fracturile subsolice produse de exploatare ... nu vreau sa-mi imaginez. Si pentru ce? Pentru nimic!!! Chiar daca vor intra niste bani prin visteria Romaniei (taranii nu vor primi nimic, poate galeti portocalii, rosii si albastre), vor avea grija dragii si nepriceputii nostri politicieni, sa nu se aleaga tara cu nimic! Se vede treaba ca degeaba am auzit de dezvoltare durabila, daca pentru noi e un concept gol, fara consistenta!

      Ștergere